Chlapčenské duchovné cvičenia FA sa odohrali 5. až 9. augusta na saleziánskej chate v Slávnici- Podhorí. S celkovým počtom účastníkov 9 nebol problém s dopravou ani ubytovaním. Mnohokrát sa zdalo, že počasie nám pokazí krásnu prírodu, no napriek pár kvapkám a pár väčším kvapkám sa vždy vyjasnilo a nestalo sa tak.

Väčšina sa dopravila v pondelok okolo piatej, niektorí sa pridali neskôr. Večera, ako aj všetky jedlá boli v réžii nikoho iného ako don Dušana Vilhana, ku ktorému sa neskôr pridal aj Marek Králik. Po večeri nasledovala omša a po nej sme sa dozvedeli tému, v ktorej duchu sa niesli celé duchovné cvičenia: Žalmy. Touto, ako aj každou inou prednáškou nás viedol don Róbert Flamík a spolu s don Dušanom slúžili aj sväté omše.

Každý deň sme prechádzali mnohými žalmami a ich výkladmi a mali dosť času aj priestoru na ticho a pokoj, potrebné na rozjímanie a modlitbu. Nechýbali omše ani ranné a večerné modlitby. Mali sme však aj čas sa vyblázniť a vypustiť naše končatiny a jazyky z reťaze. Samozrejme večer nechýbal spoločný program v podobe filmu či adorácie.

Vo štvrtok, deň púšte, sme boli “vyhnaní” z chaty o 10:00 a naspäť prijatí najskôr o 15:30. S lepeňákom v ruke a paradajkami vo vreckách sme sa vydali na naše najrôznejšie cesty. Zopár oneskorencov neuniklo búrke, ani sviatosti zmierenia.

V piatok sme rýchlo stihli prejsť ešte posledný žalm spolu s omšou a hneď na to sa pustili do balenia a upratovania, po ktorom sme boli opäť vrhnutí do sveta.

Myslím, že pre nás všetkých boli duchovné cvičenia veľmi potrebné, ale hlavne plodné. Ja sám som si z duchovných cvičení odniesol pokoj a silu vytrvať vo viere. Verím, že sme si z nich všetci odniesli to, čo sme potrebovali. Tiež že to aj budeme schopní aplikovať vo svojich životoch.

Tomáš Zatkalík